گنجینه معارف

 تفسیر و تحلیل بیانیه گام دوم انقلاب

 

بیانیه گام دوم دارای آموزه ای جامع و کامل است. نکته آن است که به ‌صورت شفاف آرمان بزرگی را برای انقلاب اسلامی با عنوان ایجاد تمدن نوین اسلامی» بیان می ‌کند. به‌ عبارتی هدف غایی انقلاب اسلامی ایران را ایجاد تمدن نوین اسلامی بیان می ‌کنند. تمدن نوین اسلامی در جمله رهبر انقلاب با این تعبیر آمده است: انقلاب اسلامی اینک وارد دومین مرحله خودسازی، جامعه ‌پردازی و تمدن‌سازی شده است. عزیزان از انقلاب خود حراست و آن را هرچه بیشتر به آرمان بزرگش که ایجاد تمدن نوین اسلامی و آمادگی برای طلوع خورشید ولایت عظمی است، نزدیک کنید.»

 

برای اینکه بتوان درمورد بیانیه در فاز خرد و کلان بحث کرد، باید فضای حاکم بر زمان صدور این بیانیه را توصیف کرد. لازم است فضایی را یا آن contex که این بیانیه در آن شکل گرفته است، به صورت مقدمه بیان کنیم، چون لازمه فهم این بحث ورود به فضای کلان است. شاید نکته اول، فضای حاکم بر بیانیه بود که همزمان با چهلمین سالگرد انقلاب شکوهمند اسلامی بود. برجسته ‌ترین مساله 40 سالگی انقلاب بود، برجسته بودنش به‌ خاطر اهمیت دوام آوردن بزرگ ‌ترین انقلاب قرن با وجود دشمنان سرسخت دنیا بود. 40 سالگی انقلاب با همه مباحثی که در مورد عدد 40 در فرهنگ و آیین ما مطرح یا استنباط و استخراج می ‌شود، هم به جنبه ایجابی و هم به جنبه سلبی باعث شد مقام معظم رهبری این بیانیه را صادر کنند. یعنی بعد از گذشت ۴۰ سال از انقلاب با توجه به عدد 40 ایجاب می ‌کرد که رهبر انقلاب ورود کند و مروری بر نهال یا موجودیت 40 ساله‌ ای که به هر حال نشان از پختگی و گذشت از دوره جوانی دارد، داشته باشند که این مساله ایجابی این بیانیه است.

 

به لحاظ سلبی از دو یا سه سال قبل از رسیدن ما به ایستگاه 40 سالگی انقلاب، با توجه به فضایی که ما با قدرت ‌های بزرگ خصوصا آمریکا و غرب داشتیم، اتفاقاتی که در بحث هسته‌ ای داشتیم و فضاهای تحریفی ‌ای که درست کرده بودند، قصد داشتند کشور را ببرند به ‌سمتی که بتوانند با تحریم فشار را در توده ‌های مردم که پشتوانه انقلاب اسلامی هستند، زیاد کنند که بتوانند آنها را به گلایه و شکایت و بعد به شورش وادار کنند که این هدف ‌های اصلی تحریم بود. علاوه ‌بر این در سه، چهار سال اخیر انتظار ما به ‌عنوان معلمان علم ت که تحلیل می ‌کردیم، این بود که احتمالا برای 40 سالگی انقلاب دشمنان انقلاب اسلامی تلاش خواهند کرد که از 40 سالگی محملی بسازند که بخواهند انقلاب اسلامی را محاکمه و ناکامی ‌های گذشته ‌شان را جبران کنند. نشان دادن راه و افق برای آینده شاید مهم ترین وظیفه ولی ‌فقیه چه در قانون ‌اساسی و چه در بحث ولایت و امامت است و ولایت فقیه هم از ولایت و امامت شیعی گرفته شده است. رهبری وظیفه دارند هرجا از مسیر اصلی انحرافی صورت گرفته، تذکر بدهند و درواقع سوگیری ‌های اصلی را نشان دهند و لازم بود در چنین فضایی سوگیری اصلی را نشان دهند. دانشجویان براساس صفحات مجازی چه سوالاتی مطرح می ‌کنند؛ بیانیه مجموعه اینها را به طرز قابل‌توجهی و در قالب منطقی، تحلیلی، تاریخی و جامعه‌شناختی پاسخ می ‌دهد.

 

نکته اول: تکریم و تعظیم ملت ایران

تکریم و تعظیم ملت ایران و حفظ کردن یک انقلاب منحرف ‌نشده اولین نکات خردی است که به چشم می‌ خورد. در پاراگراف اول بیاناتی دارند مانند اینکه ملت ایران چه ملتی است  و کمتر اتفاق می ‌افتد که ملت ‌ها انقلاب کنند و از آن کمتر اینکه انقلاب را حفظ کنند. مرحوم دکتر شریعتی می ‌گفت انقلاب کردن مهم نیست، انقلابی ماندن مهم است.

 

نکته دوم: توصیف انقلاب اسلامی  به‌ عنوان یک نهضت بزرگ دینی

دومین نکته در قسمت خرد بیانیه این است که بیانیه از انقلاب به‌ عنوان یک نهضت بزرگ دینی یاد می ‌کند. انقلاب علی ‌القاعده یک پدیده ی است، ما می ‌گوییم انقلاب بزرگ، انقلاب اجتماعی، انقلاب ی. این رشته و تخصص بنده است ولی انقلاب اسلامی را که به قول آقایان علما و فلاسفه بالذات یک پدیده ی است، به‌ عنوان یک نهضت بزرگ دینی یاد کردن بدیع است و بیان می ‌کند که چطور این نهضت بزرگ دینی در معرکه‌ ای از بی‌ دینی‌ها اتفاق می‌افتد، یعنی در میانه معرکه‌ ایدئولوژی‌های چپ و راست، یعنی در معرکه نزاع یا هماوردطلبی ایدئولوژی سوسیالیسم، مارکسیسم و راست لیبرالیسم، کاپیتالیسم یکدفعه نهضتی به نام دین اتفاق می‌افتد. این هم به لحاظ خرد پدیده بدیعی است که از انقلاب اسلامی به یک نهضت بزرگ دینی یاد می ‌کند که به تعبیر بنده میان ایدئولوژی‌های چپ و راست شکل می ‌گیرد و می ‌ماند. به هر حال یکی از مباحث مهم انقلاب اسلامی این بود. انقلاب اسلامی زمانی در ایران پیروز شد که پدیده انقلاب پشت قباله چپ ‌ها (مارکسیست‌ ها) بود و هیچ ‌کس در دنیا انقلاب نمی ‌کرد مگر اینکه چپ باشد. 


مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها